Prima dată pe acest blog? Începe de aici!

Bine ai venit pe acest blog; este locul în care îţi voi împărtăşi toate detaliile şi secretele pentru a deveni o persoană de succes, indiferent de domeniul tău de activitate.

Dacă eşti în căutare de sfaturi sau informaţii utile pentru a vinde mai uşor, atunci eşti în locul potrivit! Probabil că te întrebi dacă „E posibil să vinzi cu succes într-o perioadă de contracţie economică?”, la fel ca şi profesioniştii în vânzări şi antreprenorii.

Hai să îţi prezint realitatea: dacă eşti un vânzător, un antreprenor sau chiar un doctor, notar sau un pfa oarecare, şi dacă ai sau nu resursele şi abilităţile psiho-emoţionale pentru a fi un expert în vânzări, ca să vinzi cu succes trebuie oricum să înveţi să vinzi.

Astăzi se trăieşte într-un impas continuu: pe de-o parte există necesităţile de a acumula competenţe de vânzare, pentru a avea succes, iar pe de cealaltă parte este realitatea că nu toţi au „harul” pentru a fi „vânzători de asalt” cu un vocabular fluid. Aceste lucruri, deşi nu sunt întotdeauna atât de clare, sunt cele care dezechilibrează multe persoane şi le ţine departe de vânzare, oricare ar fi forma acesteia, înrăutăţind situaţia şi întârziind un succes care s-ar putea să nu apară niciodată. Dacă încerci să devi un vânzător de succes, un antreprenor sau un profesionist în orice sector care necesită dobândirea de noi clienţi, atunci trebuie să te supui unui program de „antrenament” care să îţi permită să concurezi cu cei mai buni, chiar dacă nu ai „harul” pe care ei îl au.

Am lucrat, şi mulţi alţi profesionişti au lucrat, foarte mult timp, pentru a crea un sistem de vânzare profesională care să permită, oricui este dotat cu voinţa necesară de a învaţă şi cu un minim de perseveranţă, să obţină rezultate de performanţă. Motivul principal este că formarea în România a fost întotdeauna la un nivel nesatisfăcător, dacă nu chiar insuficient.

Pe de-o parte există mulţi consultanţi generalişti care, în micul lor, nu pierd niciodată ocazia să propună propriul „curs de vânzare”, săracului antreprenor aflat in căutarea disperată a soluţiei potrivite. Vorbim în general de tehnici de vânzare învechite, derivate dintr-un repertoriu american din anii 50-60, care de cele mai multe ori nici nu sunt potrivite pentru psihologia şi mentalitatea neîncrezătorului client român.

Pe de celaltă parte avem la îndemână cursuri pseudo-motivaţionale şi de comunicare eficientă vândute drept competenţe de vânzare profesională. O metodă ca oricare alta, din partea unui „coach” de mâna a doua, pentru a ajunge la sfârşit de lună fără să ştie măcar despre ce vorbeşte.

Fiind o persoană introversa şi mai mult gânditoare decât vorbăreaţă, am construit în ani cariera mea, ca şi vânzător înainte de toate apoi ca antreprenor serial şi apoi, mulţumită unei neîncetate munci de cercetare în întreagă lume, în domeniul vânzării profesionale.

Am creat acest blog pentru a împărtăşi cunoştinţele mele şi pentru a lansa un mesaj clar şi important: „Pentru a vinde mult, chiar şi în vreme de recesiune economică, nu e necesar să ai ‘obrazul gros’, ‘papagal’ sau astfel de calităţi. Dacă le ai, cu atât mai bine. Dacă nu le ai, poţi îmbunătăţi în timp abilităţile comunicative. În plus, vei avea multe arme la dispoziţie, care până acum câţiva ani nu existau”

În ziua de azi timpul şi tehnologia joacă în favoarea ta! Actual, mulţumită internetului, 68% din deciziile de cumpărare sunt luate de clienţi înainte de a întâlni vânzătorul. Asta înseamnă, în teorie, că „papagalul” natural este mai puţin important decât acum 10 ani.

  • Să ai un sistem de vânzare care să îţi permită să ştii mereu ceea ce e de făcut, fără „improvizaţii” sau „decizii colaterale”, sau să întrerupi imediat tratativele care nu pot funcţiona fără tortura de a încerca să vinzi clienţilor nepotriviţi, este mai important decât să ai „papagal”.
  • Să ai o puternică idee care să facă diferenţa şi care să îţi permită să devi cu uşurinţă alegerea preferată a unui anumit target de persoane, e mai important decât „papagalul”
  • Să ai un blog de vânzare care să îţi permită să împărtăşeşti conţinuturi utile pentru potenţialii clienţi, să fi văzut ca un specialist în domeniul tău şi mai ales să fi găsit online, în ziua de azi, sunt lucruri mai importante decât „papagalul”.
  • Să ai abilităţi de copyright, să „scrii pentru a convinge” fundamental pentru a scrie scrisori de vânzare, scrisori de prezentare, articole, materiale promoţionale, email, e mult mai important decât să ai „papagal”.
  • Să ai capacitatea de a crea propuneri şi oferte irezistibile care să aducă clienţi noi, să cumpere şi să dorească să ştie mai multe, mulţumită marketingului cu feedback-ului direct, este mai important decât „papagalul”
  • Să ai capacitatea să creezi procese eficiente în care nu te mai ocupi şi de producţie ci îţi rezervi timpul doar pentru a vinde, este mai important decât – sunt sigur că ţi-ai învăţat lecţia – „papagalul”

În concluzie, nu te lăsa intimidat sau speriat de prostiile banale ca şi „vânzător se naşte, nu se devine” . Deşi, ca în orice altceva în viaţa asta, există şi cei care se nasc mai dotaţi şi pot avea câţiva metri de avantaj la plecare, vânzările sunt un „sport” de durată, nu un sprint.

În ziua de azi, tocmai pentru că clienţii sunt mult mai pregătiţi şi exigenţi, vânzarea profesională are mai puţine lucruri în comun cu „papagalul”, „obrazul gros”, iar arta adaptării are mai multe lucruri în comun cu abilităţile pe care şi tu le poţi dezvolta că fiind personale.

Dacă vrei să descoperi tot ceea ce îţi lipseşte pentru a obţine performanţe de vânzări extraordinare, care acum ţi se par imposibile, atunci te sfătuiesc să citeşti blogul ăsta şi să vizionezi filmuleţele gratuite despre tehnicile de vânzare. Ah, şi încă ceva, pentru a deveni extraordinar nu îi asculta pe cei mediocrii.