strategii de succes pentru blogul tau

Cum şi cât poţi câştiga cu un blog: revelaţii, numere şi strategii profitabile

Cât câştigă un blogger? Cum câştigă un blogger? Toţi pot fi bloggeri? Poţi trăi dintr-un blog? Este bloggingul o profesie? Vreau să dau un răspuns definitiv acestor întrebări.

Nu cred că trebuie să precizez că ceea ce urmează este doar punctul meu de vedere, cu sfaturi şi sugestii. Nu poţi pierde acest articol, trebuie să îl citeşti neapărat. Dacă eşti pregătit, să începem!

Cât câştigă un blogger?

Bloggerii de succes câştigă foarte mult, dar ştim acest lucru (cu toate că mulţi încă nu vor să creadă).

Dar cât se câştigă cu un blog?

castiguri bani din blogChiara Ferragni a facturat, cu ajutorul blogului său The Blond Salad, 8 milioane de euro în 2014. entrepreneuronfire.com facturează în medie 250.000€ pe lună, iar Pat Flyn a creat SmartPassiveIncome care generează 240.000$ pe trimestru.

Un alt exemplu extraordinar e Leo Babauta, despre care am mai scris, care a creat Zen Habits, cu o valoare estimată undeva la 15 milioane de euro.

Multe persoane spun că este mai uşor să câştigi cu un blog în limba engleză deoarece numărul de cititori este nelimitat.

Pentru noi românii – sunt foarte puţini la număr cei care fac blogging de calitate – este şi mai simplu. Nu spun că putem ajunge la aceleaşi numere ca şi cei din exemplele de mai sus, spun doar că este mai simplu să câştigi imediat 😉

Totuşi, să continuăm să vedem cum câştigă bloggerii de succes.

Cum câştigă blogerii: ştiinţa care determină relaţia dintre lider de opinie şi bogăţie

Blogerii nu pot ascunde faptul că simt o oarecare plăcere atunci când lumea încearcă să ghicească încasările colegilor lor,atât din ţară cât şi din străinătate. Din păcate multe persoane sunt prost informate, iar teoriile sunt lansate de persoane care nu au niciun rol în acest domeniu.

Există persoane care spun că nu poţi câştiga bani dintr-un blog şi persoane care spun că au depăşit milionul de euro.

internetul ascuns necunoscutDar ştim bine, şi tu şi eu, că internetul nu respectă regulile statisticii şi rezervă un tratament special doar câtorva aleşi pe care Nassim Nicholas Taleb îi defineşte lebede negre într-un lac de lebede albe.

Dar de cine sunt aleşi aceşti privilegiaţi? De tine care vorbeşti despre ei, de cei care îi critică şi de cei care îi ridică la rangul de lideri de opinie.

Continuă să citeşti , lucrurile pe care le spun în acest articol ţi s-ar putea părea dizertaţii despre realitatea internetului, dar influenţa lor asupra relaţiei blogger-câştiguri este una decisivă.

Să câştigi bani fără să înţelegi aceste teorii este aproape imposibil şi crede-mă când îţi spun că cine câştigă bani fără să cunoască aceste realităţi, trebuie să mulţumească sorţii şi să se considere norocos.

Astăzi vom vorbi despre bloguri, dar doar despre blogurile liderilor de opinie.

Blogul unui lider de opinie este uşor de recunoscut: scopul lui principal este să promoveze bloggerul şi ideile acestuia.

Blogul unui lider de opinie nu este un blog de review-uri, nici de articole scrise de mai multe persoane şi, mai mult de atât, nu este un blog comercial. Blogul unui lider de opinie e un spaţiu virtual, dominat de personalitatea bloggerului şi de ideile acestuia.

Un bun exemplu este blogul rango.ro pentru sectorul Marketingului Online, dar exemplele sunt într-adevăr multe şi sunt sigur că şi tu ai un lider de opinie preferat.

Cât câştigă un lider de opinie din blog? Mult! Liderii de opinie sunt acea categorie de bloggeri care câştigă mai mult decât toţi ceilalţi, cu condiţia să atingă nivelul necesar.

Bine-nţeles că există şi alte realităţi: blogurile virale au explodat în ultimii ani, lucru care a permis blogurilor ca şi viralnova să câştige 100.000 de euro pe săptămână, dar să nu uităm că este vorba despre simple trenduri, care au un început şi un sfârşit.

Câştigurile uriaşe din ultimii ani, generate de blogurile virale, au scăzut enorm datorită schimbărilor din algoritmul Facebook şi Google şi din cauza saturării sectorului: persoanele ridică bariere psihologice în faţa pierderii de timp generate de filmuleţe şi ştiri virale.

În schimb, blogurile liderilor de opinie continuă să crească: modelul lor de business este scalabil, publicul lor creşteproporţional cu succesul lor, iar durata vieţii lor este legată de viaţa propriului sector. Este dificil ca aceste bloguri să fie date uitării, cel puţin dacă mâine nu va dispărea interesul faţă de marketing, finanţe, modă şi jocuri video.

Putem să comparăm modelul blogului unui lider de opinie cu adevărate companii, care au obiectivul de a mari numărul declienţi şi, în consecinţă, propriul venit.

În schimb, blogurile de ştiri sau video virale sunt similare cu lansarea de produse. Îţi aminteşti de brăţările coloratedin cauciuc, despre care se spunea că au efecte asupra echilibrului corporal? Au avut succes un anotimp, generând câştiguri mari, dar apoi au dispărut de pe piaţă în momentul în care au ieşit alte trenduri de moment.

Dacă interesul tău este să înveţi metodele prin care să câştigi cu ajutorul unui blog, în calitate de lider de opinie într-un anumit sector, o să îţi dau toate informaţiile de care ai nevoie. Dacă, în schimb, intenţia ta este să deschizi un blog viral sau de ştiri pentru a câştiga câţiva bani, eşti în locul greşit. Dacă ai ajuns pe această pagină din pură întâmplare sau te interesează doar cât câştigă diferiţi blogeri, te invit să te opreşti din citit aici.

În orice caz, ar fi minunat din partea ta dacă, înainte să continui să citeşti articolul, mi-ai răsplăti efortul printr-un click pe butonul de mai jos. Pe tine nu te costă nimic însă pentru mine este o mare satisfacţie 🙂


Acum că ştii ce înseamnă blog de lider de opinie, să ne concentrăm pe motivul pentru care toată lumea le urmăreşte cu mare interes.

Leo Babauta, Chiara Ferragni şi Neil Patel sunt doar câţiva dintre cei mai mari bloggeri din lume.

Ştii ce anume au ei în comun?

Au personalitate! Au o personalitate atât de puternică încât ar putea-o vinde la colţ de stradă, şi tocmai asta fac.

Conform teoriei cercului de aur a lui Sinek, compania Apple a fost prima care a generat o revoluţie la nivel global. Motivul este unul foarte simplu: în timp ce majoritatea companiilor erau ocupate cu vânzarea propriilor produse în funcţie de caracteristicile lor, Apple era ocupată să vândă o idee, un gând comun, un vis, un de ce, acelaşi pe care Sinek îl defineşte „WHY”.

Apple a avut un succes la nivel mondial mulţumită capacităţii sale de a transmite acel WHY cu ajutorul produselor lor.

Tocmai de aceea te întreb, ce legătură au Dalai Lama, Albert Einstein şi Nelson Mandela cu un iPad sau un MacBook?

Absolut nicio legătură, dacă nu luăm în calcul faptul că imaginile acestor personaje au apărut în publicitatile companiei Apple.

campanii Apple, Mandela, Dalai Lama, Einstein

„Think different” este solganul de început şi sfârşit al fiecărei campanii promoţionale Apple.

Compania lui Steve Jobs a fost una dintre primele care au utilizat emoţiile pentru a-şi difuza propriul mesaj sau pentru a-şi vinde propriul produs.

Priveşte acest clip promoţional al companiei de telecomunicaţii True Move H, din Tailanda, şi vei înţelege cât au evoluat campaniile publicitare, din acest punct de vedere.

Dar ce legătură are acest lucru cu blogul unui lider de opinie?

Probabil ai tras şi singur concluzia: liderii de opinie sunt foarte abili să vândă acel WHY şi să construiască în jurul acestuia o comunitate de persoane interesate.

Visul lui Neil Patel era să creeze cel mai important blog de marketing online din lume, iar astăzi se bucură de popularitatea blogului quicksprout, care i-a îndeplinit visul, furnizând propriilor cititori strategii de marketing online de ultim moment.

Dereck Halpern avea ca obiectiv acela de a se vinde ca şi expert în social media şi vânzări, iar blogul lui, social triggers, oferă adevărate momente de gândire şi este unul dintre cele mai citite la nivel mondial.

Marie Forleo a început să împărtăşească sfaturi legate de creşterea personală şi profesională cu ajutorul youtube, iar astăzi marieforleo a devenit unul dintre cele mai profitabile bloguri din lume.

Chiara Ferragni vroia să povestească online şi celorlalţi care este propriul stil, împărtăşind propriile poze pe flickr, iar astăzi blogul ei este printre cele mai citite 3 fashion bloguri din lume.

Eu am început cu ideea de a învăţa persoanele să obţină o independenţă economică mulţumită internetului şi propriilor idei, iar astăzi, cu toate că rango.ro nu este unul dintre cele mai citite bloguri din lume, este cu siguranţă foarte citit în rândul celor care se definesc „antreprenori creativi„.

Cei mai mari bloggeri din lume au o misiune clară şi precisă, iar blogul lor este doar un instrument pentru a răspândi propriul WHY.

Lasă-mă să îţi spun: acesta este punctul în care mare parte dintre bloggeri pierd această provocare.

Nu va exista succes şi comunitate în jurul tău dacă nu va exista un WHY, adică misiunea ta.

blogger pierzatorBloggerii care pierd sunt cei care pun pe primul loc propriul blog, iar cei care câştigă sunt cei care pun propriul WHY înainte de toate.

Te invit să încetezi să te gândeşti la propriul blog, la site-ul tău sau la canalul youtube ca şi cum ar fi elementul care stabileşte dacă tu ai succes sau nu, pentru că nu este adevărat. Blogul tău este doar un instrument.

Mai degrabă întreabă-te care este misiunea ta, care este propriul WHY.

Misiunea ta nu poate rămâne un gând ascuns, TREBUIE SĂ O SCRII. Trebuie să răspândeşti propria misiune şi să o împărtăşeşti cu toţi cititorii tăi.

Întreabă-te: ce vreau să comunic lumii întregi? Care sunt abilităţile şi pasiunile pe care aş putea să le transmit şi altora?

Găseşte propriul WHY şi pune-l pe hârtie ACUM!

Dacă cineva te întreabă care este obiectivul blogului tău, iar tu poţi răspunde cu o singură propoziţie, ce îi răspunzi?

Răspunsul este misiunea ta, deci fă în aşa fel încât să fie clară şi simplă de înţeles.

Când am creat rango.ro, în primele luni m-am străduit să găsesc misiunea blogului meu. Trebuia să fie ceva care să mă caracterizeze şi strâns legată de personalitatea mea, de principiile mele şi de modul meu de a vedea viaţa.

De când am identificat misiunea mea, o pun peste tot: în interviuri, în articole, în pagina Despre mine şi chiar în profilurile sociale.

Aceasta este misiunea mea. Acestea sunt valorile blogului meu şi în jurul acestor valori vreau să creez o comunitate de cititori pasionaţi.

A avea un WHY înseamnă să arăţi publicului tău încotro te îndrepţi, care este ţinta ta şi ce anume vrei să împărtăşeşti cu ceilalţi.

Doar în momentul în care ai o misiune clară, cititorii tăi vor putea decide dacă să te urmărească sau nu, dacă povestea ta îi pasionează sau nu.

Esenţa liderilor de opinie: Personal Branding

Totul se învârte în jurul valorilor umane.

Ţi-am spus, dar îţi repet: web-ul se bazează pe împărtăşirea ideilor, pasiunilor şi valorilor.

Când ai o misiune, ai un obiectiv, iar blogul este instrumentul potrivit pentru a-l atinge.

Misiunea ta este valoarea pe care vrei să o comunici, dar fără o bună doză de umanitate, nimeni nu te va urmări.

Întreaga lume rămâne uimită deoarece tot mai multe companii decid să cheltuiască parte din bugetul dedicat publicităţii pentru a recruta bloggeri cu influenţă.

Sute de firme investesc mii de euro pentru a plăti bloggeri din nişă în loc să plătească spoturi televizive şi publicitate imprimată.

Ţi se pare ciudat? 

misterul-blogului

Nu este deloc! E chiar foarte simplu. Nouă tuturor ne place să ne imaginăm în locul altor persoane şi avem capacitatea să empatizam cu povestea altor persoane, mai ales cu a celor care împărtăşesc valorile noastre şi care şi-au atins propriile obiective.

Companiile ştiu asta. Ştiu că oamenii au tendinţa să intre în rolul unui blogger de succes sau al unui lider de opinie, mai mult decât în rolul fotbalistului sau actorului din publicitate.

Când vezi o publicitate, ştii că e acolo pentru a te manipula. În schimb, când citeşti un blog, e ca şi cum ai intra în living-ul unui blogger pentru a schimba două cuvinte cu acesta şi cu cititorii lui.

De aceea tot mai multe companii aleg bloggerii cu influenţă şi umanitatea acestora în locul publicităţii pasive de la televizor.

E adevărat că există şi bloggeri care ar face un pact cu diavolul pentru a câştiga câţiva bani, dar este vorba despre etică şi vom dedica altădată un articol acestui subiect.

Până în acest moment cred că ai înţeles cât de mare e puterea bloggerilor, adică umanitatea şi capacitatea lor de a-i inspira pe ceilalţi şi de a promova o schimbare.

Să studiezi marketing online înseamnă să studiezi metodele prin care să promovezi eficient o schimbare şi cum să inspiri lumea să adopte această schimbare.

Ceea ce vreau să îţi fie clar este că misiunea ta şi valorile tale sunt prioritatea ta principală, înainte de blogul tău, înainte de buget, înainte de instrumente şi înainte de orice competenţă de marketing online.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să ai succes trebuie să îţi pui identitatea în joc altfel umanitatea blogului tău va fi inexistentă.

Două dintre întrebările care mi se repetă în continuu sunt:

1. Pot să evit să mă prezint şi să las blogul să fie anonim?
NU…cu siguranţă NU.

Răspunsul ar trebui să îţi fie clar: un blog fără blogger nu este un blog de lider de opinie, iar eficienţa acestuia este egală cu zero. Adică, cine este liderul de opinie din spatele blogului? Răspunsul e nimeni, iar tu nu vrei să fii un anonim.

Lumea urmăreşte blogul pentru persoana care se află în spatele lui, pentru modul de a povesti şi vedea lucrurile.

Nu poţi şi nu trebuie să te ascunzi, cel puţin dacă intenţia ta nu este să deschizi un blog în întregime tehnic. În acest caz poţi rămâne anomin, dar te asigur că nu vei mai fi un blogger ci doar un instalator sau mecanic de pe internet. Lumea va continua să îţi citească blogul doar pentru a găsi răspuns la propriile probleme şi nu pentru a găsi inspiraţie sau pentru a împărtăşi idei şi gânduri.

Nu spun că asta nu funcţionează. Există bloguri tehnice care generează profituri de 1 milion de euro pe an, dar şi aşa, aceşti bloggeri spun cine sunt ei.

2. Ce nume ar trebui să aleg pentru blogul meu?
Numele blogului nu este o chestiune simplă de abordat.

Nu cred că există un răspuns perfect, dar cred că dând blogului propriul tău nume nu vei greşi niciodată.

Ştiu că rango.ro nu este numele meu, dar pot să îţi spun din proprie experienţă, deoarece am creat până acum mai mult de 80 de bloguri pentru clienţii mei, că blogurile cu cel mai mare succes sunt cele care au acelaşi nume ca şi bloggerii ce le-au creat. Îţi voi explică mai târziu motivul pentru care eu am făcut alegerea mea, deşi consider că dacă aş fi dat blogului numele meu aş fi făcut cea mai bună alegere.

Cel mai important lucru, atunci când alegi numele blogului tău, este să simţi că numele îţi aparţine, că e ceva intim pentru tine şi ce anume e mai intim decât propriul nume? Această alegere îţi va aduce numeroase avantaje printre care şi personal branding-ul.

Personal branding înseamnă promovarea ta personală, a propriei imagini.

Atunci când numeşti blogul cu numele tău, persoanele îşi amintesc de fiecare dată cine eşti, iar aceast lucru nu are valoare deoarece înseamnă că cititorii asociază numelui tău principiile şi conţinuturile blogului tău.

Prima dată când am vizitat blogul marieforleo.com am memorizat numele şi am asociat acestuia toate sfaturile pe care Marie le dădea în articolele sale.

Puţin mai greu mi-a fost atunci când am vizitat prima dată quicksprout.com cu scopul de a învăţa câte ceva despre social media marketing. A trebuit să vizitez blogul de mai multe ori înainte de a descoperi persoana care se află în spatele acestuia, Neil Patel.

Personal cred că blogul este doar o componentă a conceptului de lider de opinie: un spaţiu virtual în care acesta îşi amplifică propria voce pentru a o face să răsune în întreg internetul, în căutarea de persoane cu aceeaşi mentalitate, cu aceleaşi pasiuni şi interese.

De aceea te sfătuiesc să dai blogului tău propriul nume. Doar în cazuri foarte rare blogul tău poate fi un proiect editorial şi are nevoie de un nume special.

Această regulă nu este absolută: există o mulţime de bloggeri, din care fac şi eu parte, care au început cu un nume diferit faţă de propriul nume. Iată câteva exemple: QuickSprout, Social Trigger, The Blond Salad, Entrepreneur on Fire. Toţi acestea sunt bloguri internaţionale.

Cred că ţi-am dat destule detalii pentru a alege corect numele blogului tău, dar mai vreau să ştii că numele blogului tău, pe termen lung este la fel de important ca şi misiunea pe care o ai.

Dacă îi vei atribui blogului numele tău, poţi fi sigur că nu greşeşti, dar dacă alegi un nume diferit asigură-te de la început că va fi cel definitiv.

După ani de experienţă şi studii am înţeles că există două avantaje pentru blogurile care poartă numele bloggerului:
Aşa cum îţi spuneam mai devreme, sunt pregătit să îţi împărtăşesc motivul pentru care blogul meu nu îmi poartă numele.

 1. Majoritatea bloggerilor de succes ca şi Neil Patel sau Chiara Ferragni trăiesc în constantă concurenţă, în ceea ce priveşte faima, cu propriul blog. Atât Patel cât şi Ferragni s-au trezit în situaţia în care au trebuit să creeze atât un profil social cu propriul nume cât şi unul cu numele blogului. E mai faimos Neil Patel sau QuickSprout? E mai faimoasă Chiara Ferragni sau The Blond Salad? Eu sau rango? Sunt întrebări distractive, dar care pun pe gânduri. Ai de ales între gestionarea mai multor profiluri sociale sau un blog care să îţi poarte numele. 
 2. Am creat mai multe bloguri şi am înţeles că cele care poartă numele bloggerului ating faima mult mai repede decât celelalte, iar acest lucru este posibil datorită faptului că lumea îşi aminteşte mult mai uşor numele persoanei atunci când se identifica cu ideile acesteia.

Un blog care poartă numele persoanei are o valoare umană mai mare faţă de un blog cu un titlu editorial.

Hai să trecem la lucruri puţin mai practice, dar înainte de asta vreau să îţi împărtăşesc un lucru.

Toţi mă întreabă ce temă, ce pluginuri şi ce strategii utilizez pentru a putea atinge succesul pe care îl am cu rango.ro.

Lasă-mă să îţi spun că nu aş fi atins acest succes fără umanitate, fără pasiune şi valori pe care încerc să le transmit în articolele mele.

Mă gândesc că, dacă aş crea un blog cu aceleaşi conţinuturi, dar fără faţa mea pe el, fără pagina care să vorbească despre mine şi fără modul meu de a scrie, nu aş avea niciun rezultat.

Persoana ta, valorile tale şi misiunea ta sunt acele lucruri care te fac unic şi diferit faţă de celelalte 8 miliarde de persoane din lume.

Strategii pentru a câştiga bani cu un blog: cum să maximizezi profiturile

bani din blogÎntrebarea principală e: cum câştigă un blogger?

Multe persoane spun că nu poţi câştiga cu ajutorul unui blog, alţii spun că poţi.

Eu câştig bani cu ajutorul blogului, dar trebuie să înţelegi diferenţa dintre două forme diferite de câştig:

 • Câştiguri pasive, direct din blog: bannere, afilieri, articole sposorizate, infoprodus, etc
 • Câştiguri active, din ecosistem: conferinţe, evenimente, servicii, consultanţă, cursuri, etc.

Definiţii de câştiguri pasive:

 • Afiliere: linkuri către produsele comercializate pe alte site-uri ca şi Amazon sau Ebay, unde câştigi comisioane pe achiziţiile efectuate de către cititori
 • Banner: câştigi în funcţie de câţi cititori vizualizează sau dau click pe bannerele de pe blogul tău
 • Articol sponsorizat: companiile din nişa ta te plătesc pentru a scrie review-uri despre produsele lor
 • Infoprodus: ghiduri, manuale sau cărţi în pdf pe care le scrii pentru a le vinde pe blog
 • Abonament premium: câştigi datorită înscrierii cititorilor la secţiuni premium ale blogului tău. De exemplu Copyblogger Authority

Definiţii de câştiguri active:

 • Conferinţe: eşti plătit pentru a ţine un discurs la o conferinţă în legătură cu domeniul tău de activitate
 • Evenimente: eşti plătit pentru a fi prezent la un eveniment de orice tip şi pentru a-l promova pe blogul tău şi pe profilurile social media
 • Consultanţă: eşti plătit la oră sau la zi pentru a face consultanţă personală sau prin skype
 • Cursuri: eşti plătit pentru a ţine cursuri sau webinare online

Eu prefer câştigurile pasive, dar cred că înţelegi şi motivul: se folosesc de capacităţile internetului.

Se numesc câştiguri pasive deoarece, odată „începute”, nu presupun niciun ulterior efort din partea ta (sau doar un efort minim). Meritul este în întregime al blogului deoarece tocmai blogul vinde şi lucrează pentru tine şi în timp ce dormi. Aceste câştiguri sunt acumulabile şi scalabile şi o să îţi explic de ce.

Câştigurile active, în schimb, sunt rezultatul faimei blogului tău, dar e meritul ecosistemului: nu blogul câştigă banii ci tu, vânzându-ţi serviciile, consultanţe sau întregi cursuri. În acest fel nu câştigi din blog ci mulţumită blogului.

Lasă-mă să îţi clarific ideea printr-un exemplu.

Exemplu de câştig pasiv

Imaginează-ţi că ai un site renumit de infoproduse (manuale şi cărţi) despre creştere personală, pe care le-ai scris tu însuţi. În plus, pe blog, ai şi câteva bannere şi linkuri de afiliere.

Să presupunem că scrii două ebook-uri şi le pui în vânzare pe blog, în format pdf. Ce se întâmplă?

 • Nu ţi se cere niciun efort ulterior, iar blogul vinde pentru tine: odată pus în vânzare primul produs, nu va mai trebui să faci nimic (doar mici intervenţii de întreţinere a sistemelor de vânzare). Chiar şi în timp ce dormi, cicitorii tăi vor continua să îţi achiziţioneze produsul, iar tu vei câştiga bani fără niciun efort. Dacă ai câştiga bani cu ajutorul consultanţei, ar trebui să faci o şedinţă după alta pentru a continua să vinzi şi să câştigi bani.
 • Procesul e acumulabil: să presupunem că ai câştigat din vânzarea primului ebook 1000€ (probabil mult mai mult), iar mulţumită noilor cititori, în fiecare lună câştigi 1000€. Atunci când vei vinde al doilea ebook, cei 1000€ din vânzările lunare devin 2000€. Din moment ce blogul nu are nevoie de intervenţii continue, ai timp să mai produci un ghid şi să îl vinzi, atingând astfel cote de vânzare la care nu te-ai gândit.
 • Procesul e scalabil: Poţi îmbunătăţi rata de creştere a noilor cititori pe blog prin strategii de Growth Hacking. Dacă vânzările unui ghid îţi aduceau 1000€ pe lună fiecare, poţi ajunge să vinzi la mult mai mulţi cititori, atingând astfel numere mult mai mari.
 • Procesul poate fi scalabil exponenţial: să presupunem că porneşti o campanie publicitară pe Facebook pentru infoprodusele tale. După o perioadă iniţială de teste, descoperi că poţi vinde un ghid la fiecare 4€ cheltuiţi în publicitate. Dacă vinzi ghidul cu 15€, obţii la fiecare vânzare 11€ de profit. În acel moment poţi: scala publicitatea pe Facebook, creşte suma dedicată publicităţii şi mări numărul de vânzări, deci şi profitul. În acest fel poţi aloca tot mai mulţi bani publicităţii, câştigând sume tot mai mari (vorbesc din experienţă). Campania publicitară e scalabila până în punctul în care potenţialul de vânzare este saturat şi nu mai sunt persoane cărora să le vinzi.

Aş spune că acum ai o idee clară despre ce înseamnă să câştigi bani pasiv.

Exemple de câştiguri active

Pentru a-ţi explica asta, voi face un alt exemplu.

Să presupunem că eşti un blogger deja faimos, probabil unul dintre cei mai faimoşi din domeniul tău, un adevărat influencer şi decizi într-o zi să scrii o carte cu care să câştigi pasiv.

Însă, faptul că eşti foarte faimos face din tine invitatul ideal la orice eveniment şi conferinţă din domeniu, lucru care te va ajuta să îmbunătăţeşti enorm strategia ta de Inbound Marketing.

Inbound Marketing înseamnă o modalitate de marketing concentrată pe posibilitatea de a fi găsit de potenţialii clienţi.
Acest lucru te împinge să mai pui bazele unui proiect, care se ocupă de consultanţă, cursuri şi evenimente, ştiind că poţi avea câştiguri importante din acesta.

Modelul de câştiguri active are o calitate importantă: succesul stă în reacţia socială şi în meritul bloggerului sau companiei. Nimeni nu plăteşte serviciile unui profesionist – cu atât mai puţin participarea la o conferinţă – dacă nu e vorba de unul dintre cei mai buni profesionişti din domeniu.

Un loc în rândul „experţilor” trebuie întotdeauna câştigat!

Limita câştigurilor active este invers proporţională cu calităţile acestui tip de câştiguri:

 • Trebuie să fii constant: în cazul câştigurilor pasive puteai să dormi sau să pleci în vacanţă fără ca fluxul de intrări să scadă, însă în cazul câştigurilor active trebuie să păstrezi propriile relaţii sociale, să răspunzi clienţilor şi să continui să lucrezi la proiecte
 • Procesul nu e acumulabil: poţi câştiga doar o anumită sumă pe fiecare proiect
 • Procesul e parţial scalabil: trebuie să găseşti noi clienţi deci să te implici în noi proiecte
 • Procesul e parţial scalabil, dar doar până la un anumit punct: efortul se schimbă dacă trebuie să faci 10 sau 100 de consultanţe pe lună, în timp ce în cazul câştigurilor pasive, că vinzi de 10 ori sau de 500 de ori un ebook, efortul depus pentru a-l scrie e acelaşi.

În concluzie, poţi câştiga din ambele modalităţi (activ şi pasiv), aşa cum ar trebui să facă orice blogger care se respectă.

Alte metode de a câştiga bani cu un blog

castiga bani din blogExistă multe alte moduri de a câştiga mulţumită unui blog.

Să luăm în considerare modelul The Blonde Salad, care în 2014 a facturat 8 milioane de euro.

Mulţi cred că proprietara blogului i-a câştigat cu blogul, dar greşesc. Chiara Ferragni a câştigat aceşti bani mulţumită blogului. Există o diferenţă mică, dar existentă.

Chiara Ferragni a avut succes mulţumită blogului şi blogul i-a permis să câştige această sumă, dar mare parte din câştiguri provin din ecosistem şi nu din blog.

Să nu uităm că are şi o linie de încălţăminte şi se bucură de colaborări de orice tip.

Conform unor speculaţii, doar 30% din câştigurile sale ca şi blogger provin din blog, iar restul din proiecte antreprenoriale scalabile, ca şi vânzarea liniei sale de încălţăminte.

Capacitatea de a găsi un punct comun între propriul succes online şi proiecte antreprenoriale offline poate genera mii de modalităţi de câştig.

Concluzii, puţin grăbite

Imediat ce blogul tău va avea succes, îţi vei da seama că modalităţile de câştig sunt infinite.

Ai putea începe chiar acum să promovezi produse afiliate, să scrii şi să vinzi ebook-uri, să îţi vinzi serviciile, să oferi consultanţe, să câştigi cu ajutorul bannerelor, să construieşti un sistem ecommerce pentru produsele tale, să scrii articole sponsorizate sau să organizezi cursuri online.

Vrei să ştii sfatul meu? Începe să realizezi un infoprodus CHIAR ACUM! Nu este important câţi cititori ai pe blog, momentul este ACUM!

Într-un articol viitor îţi voi explica de ce vânzarea unui infoprodus pe blogul tău creşte autoritatea pe care o percep cititorii tăi. Acum 6 ani, când am deschis primul fashion blog pentru o clientă, am sfătuit-o să creeze un ghid pdf despre make-up. S-a demonstrat a fi o idee genială, reuşind să vândă din prima lună de viaţă a blogului.

Ce aştepţi pentru crearea unui infoprodus? Crezi că nu eşti la înălţime?

Nici să nu te gândeşti! Dacă ai creat un blog înseamnă că ai ceva de spus, ceva ce ceilalţi nu ştiu şi sunt pregătiţi să audă.

Eu vreau să îţi mulţumesc pentru că ai citit acest lung articol. Dacă ai ajuns aici înseamnă că eşti o persoană PERSEVERENTĂ, iar perseverenţa este calitatea comună a tuturor bloggerilor de succes.

Scrierea acestui articol mi-a luat 3 zile, de aceea te rog să îmi răsplăteşti efortul apăsând pe butonul de mai jos.

 

Resurse:

Semrush este un extraordinar instrument pentru inbound marketing
Blogul moz.com este unul dintre cele mai bune din care poţi învăţa strategii de inbound marketing.

Înainte să închizi pagina, mi-ar face plăcere să îmi laşi un comentariu în care să îmi spui dacă ţi-a plăcut articolul, dacă ai un blog cu care câştigi şi ce modalităţi de câştig preferi, dacă ai încercat să vinzi pe blog şi nu ai reuşit, dacă nu te-ai gândit niciodată să câştigi de pe urma blogului şi orice altă întrebare îţi mai trece prin minte.

Te salută amicul tău online,
Alin Macsim Business Marketing Specialist

 

 

Post Scriptum: share this post

Alin Macsim

Sunt un wordpress entusiast, un blogger căruia îi place să scrie despre creşterea personală şi în afaceri şi un mare iubitor de marketing în general. Mă găseşti pe Facebook, Twitter şi Google+. Promit să îţi accept prietenia.

5 thoughts to “Cum şi cât poţi câştiga cu un blog: revelaţii, numere şi strategii profitabile”

Lasă un răspuns