pagina ta facebook

Cum să creezi o Comunitate pe Facebook şi să creşti numărul de Like-uri pe pagina ta

În acest articol voi explica cum să creşti numărul de Like-uri pe pagina Facebook, cum să stimulezi persoanele să interacţioneze cu aceasta şi cum să o îmbunătăţeşti făcând-o mai interesantă pentru utilizatori.

Povestea este aceeaşi: creezi un blog (sau site), apoi un account Twitter, creezi o pagină Facebook şi surprinzător toţi interacţionează cu ceea ce publici pe Twitter în timp ce nimeni nu se uită la pagina ta, deci abandonezi speranţa şi laşi totul la voia întâmplării, în ceea ce priveşte Facebook.

În ultimii 4 ani am experimentat o mulţime de metode şi de multe ori am greşit, de multe ori am avut succes, dar din toate am învăţat care sunt cele mai potrivite pentru a avea rezultate pozitive pe Facebook.

Concluziile mele:

  • Cu toate că Facebook este cea mai mare şi populată reţea de socializare din lume, nu contează dacă conţinuturile împărtăşite sunt de calitate sau nu: singurul său obiectiv este să conecteze persoanele între ele.
  • Facebook este perceput de utilizatorul mediu ca fiind un instrument cu funcţie strict personală şi nu profesională.
  • Utilizatorul este împins să împărtăşească cu amicii conţinuturi care pot fi apreciate de majoritatea, adică experienţe de viaţă şi anecdote personale.
  • Utilizatorii împărtăşesc cu dificultate conţinuturi profesionale de teama că acestea nu sunt destul de interesante pentru majoritatea amicilor lor.

Astăzi încercam să fac curăţenie în contul meu de facebook şi nu am putut rezista să nu scriu acest articol.

Mi se pare dificil să păstrezi acelaşi nivel de calitate în toate reţelele de socializare, în ceea ce priveşte blogul meu: printre proiecte, studii, pasiuni şi Camelia Erika (logodnica mea), trebuie să îmi completez constant lista de priorităţi şi nu reuşesc mereu să termin tot ce este scris pe ea.

De foarte mult timp ignor destul de mult Pinterest şi Facebook.

Am mereu impresia că Pinterest are o bază de utilizatori mai mult interesaţi de design, de obiecte şi de conţinuturi media. Facebook, în schimb, cred că este un social media prea intim pentru a putea genera trafic blogurilor profesionale sau site-urilor business.
Cu toate astea, ambele reţele de socializare pot fi utilizate pentru a genera multe vizite pe propriul blog, deşi nu am timp să mă ocup constant de ele, în mod corect.

Această introducere are scopul de a vă cere să nu mă consideraţi ipocrit în a scrie un ghid despre Facebook când pagina blogului meu seamănă mai mult cu o scenă din filmul „I am legend” (adică pustie).
Am lucrat până acum la realizarea multor comunităţi pentru clienţi şi ştiu bine dinamicile care stau la baza Facebook-ului.

Ok, gata cu bla-bla-ul, să trecem la subiect.

Creşterea numărului de Like-uri pe pagina Facebook şi crearea unei Community de utilizatori

Îţi voi arăta care sunt metodele pe care cele mai mari Brand-uri le folosesc cel mai des pentru îmbunătăţirea efectului asupra propriilor utilizatori; cum să îţi asiguri un număr tot mai mare de Like-uri şi cum să inviţi vizitatorul să interacţioneze cu ceilalţi pentru realizarea unei adevărate Community.

1. Pune întrebări!

intrebari Facebook

Ok, ţi se poate părea destul de banal ca sfat, dar ce răspuns poţi obţine de la utilizatori dacă nu există nicio întrebare? Vizitatorii vor comenta cu greu pe pagina ta dacă nu le dai un motiv să o facă.

Conceptul de Community este unul foarte important. Cum poţi crede că un utilizator poate fi interesat de o pagină pe care sunt publicate doar articolele unui blog şi pe care nimeni nu propune o confruntare sau o conversaţie?

Crearea unei comunităţi este foarte importantă pentru creşterea numărului de Like-uri pe pagina Facebook.

2. Imagini cu citate pentru o comunicare mai bună şi trafic mai mare

continuturi vizualeNu cred că e greu de imaginat, dar ştii că 90% din informaţiile pe care le amintim sunt rezultatul stimulării vizive?

Stimularea vizitatorilor cu imagini aduce 3 avantaje importane:

  • Pagina apare mai atrăgătoare, iar rezultatul este atracţia faţă de vizitatori
  • Conţinuturile vor fi împărtăşite mai frecvent: utilizatorul asociază acelor imagini ideea că pot fi interesante pentru proprii amici şi e mai motivat să le împărtăşească
  • Mai mult trafic către pagină şi noi Like-uri

Unul dintre cele mai eficiente metode de a stimula utilizatorul să împărtăşească conţinuturile este publicarea citatelor de orice fel sub formă de imagini. Efectul lor este unul viral şi vor fi împărtăşite în mod repetat.

citate

Rezultatul publicării de imagini virale generează trafic şi creşte numărul de Like-uri pe pagina Facebook.

3. Lansează un concurs

concurs facebookDacă ai deja o bază de utilizatori şi vrei să îmbunătăţeşti aderenţa la conţinuturi sau vrei să populezi o listă de emailuri pentru lansarea unui newsletter, pentru fidelizare sau pentru a creşte numărul de posibilităţi de vânzare, atunci concursul este soluţia potrivită pentru tine.

Să organizezi un concurs înseamnă să lansezi propriilor fani o provocare. Modalităţile de concurs depind de subiectele tratate de pagina ta. De exemplu, dacă ai un magazin de telefoane mobile, poţi pune ca premiu o husă de telefon, iar pentru participare utilizatorii trebuie doar să îţi lase propriul email.

Odată populată lista de emailuri ale celor înscrişi, vei avea un potenţial publicitar enorm: poţi ţine utilizatorii la curent cu toate produsele tale, cu speranţa că cineva le va achiziţiona.

Pentru lansarea unui concurs există o aplicaţie pe Facebook cu numele de Binkd, care permite înregistrarea emailurilor utilizatorilor care vor să se înscrie la concurs.

Lansarea unui concurs este o strategie foarte bună pentru creşterea numărului de Like-uri pe pagina Facebook şi pentru a o difuza în mod viral.

4. Numeşte fanul săptămânii

fanul saptamanii

Dacă ai o pagină de mai mult timp, numeşte în fiecare săptămână fanul câştigător. Poate fi un bun mod de a stimula publicul.

Utilizatorul ales va trebui să răspundă unor cerinţe de interacţiune cu pagina, pe care le va demonstra în timpul săptămânii. Strategia fanilor săptămânii este o bună metodă pentru a motiva utilizatorii să interacţioneze mai des cu pagina ta.

Poţi decide singur premiul, iar dacă te pricepi cu Photoshop, poţi realiza o simplă imagine în care să apară numele câştigătorului, cu un tag spre profilul acestuia.

5. Cere susţinerea fanilor tăi

fani facebookFanii tăi au dat Like paginii tale din proprie iniţiativă, deci mare parte din ei vor fi dispuşi să te susţină.

Când ai ceva extraordinar de publicat, cere fanilor tăi să te susţină, prin împărtăşirea la rândul lor a acelui articol sau link.

Această metodă funcţionează cu condiţia să respecţi 3 reguli:

  • Nu abuza prea des de această posibilitate pentru că rişti să oboseşti utilizatorii
  • Conţinuturile pe care fanii tăi vor trebui să le împărtăşească trebuie să fie într-adevăr de calitate
  • Asigura-te că ai o comunitate destul de mare şi că fanii sunt destul de fideli pentru a răspunde în mod pozitiv cerinţei tale

Să ceri susţinerea fanilor poate fi o metodă foarte bună pentru creşterea numărului de Like-uri pe pagina Facebook deoarece, când aceştia vor împărtăşi conţinuturile tale, vor răspândi conţinuturile paginii tale şi prietenilor lor.

6. Nu utiliza linkuri scurte

linkuri scurteAminteşte-ţi că nu eşti pe Twitter. Utilizatorii Facebook nu apreciază linkurile scurte şi sunt obişnuiţi să le vadă ca pe nişte ameninţări, care de cele mai multe ori fac parte dintr-un arsenal de instrumente utilizate de iubitorii de spam.

În cazul în care utilizezi linkuri scurte, precizează care este destinaţia acestora, exact cum face Victoria’s Secret.

7. Păstrează postările scurte

postari scurte Starbucks facebook
Mai multe studii au demonstrat că, cu cât sunt mai lungi postările tale, cu atât mai mică este posibilitatea că fanii tăi să interacţioneze cu ele. Cu cât mai scurt cu atât mai bine. Ideal este să nu depăşeşti 150-200 de caractere, puţin mai mult decât Twitter, dar uneori chiar 100.

8. Publică în momentele active

cel mai bun moment pentru publicare facebook

Strategia momentului potrivit pentru publicare are rezultate pozitive pentru îmbunătăţirea vizibilităţii propriilor conţinuturi.

A fost demonstrat că cel mai bun moment din zi pentru publicarea conţinuturilor este între orele 13 şi 15, când traficul este peste medie. Mai bine de atât este sâmbăta şi duminica.

Asta nu înseamnă că în restul timpului nu trebuie să publici nimic ci doar că este un detaliu pozitiv pentru a face ca cele mai bune conţinuturi ale tale să aibă cea mai bună vizibilitate.

Concluzii

pagina Facebook

Creşterea numărului de Like-uri pe pagina Facebook nu este ceva uşor şi trebuie să investeşti propriul timp pentru a reuşi.

Sfaturile conţinute în acest articol sunt foarte utile pentru cei care ştiu să facă deja jumătate din treabă, adică să publice conţinuturi de calitate, să dea valoare paginii şi să stimuleaze în utilizatori „nevoia” de a deveni fani.

Un alt sfat foarte important, pe care nu l-am descris mai sus (dar pe care îl voi dezbate într-un articol viitor) este acela de a dedica timp şi resurse design-ului propriiei pagini, ca şi cum ar fi un adevărat produs destinat vânzării: utilizatorii adoră ca simţurile să le fie stimulate, iar un design plăcut generează senzaţii plăcute în legătură cu pagina ta.

Tu ai sfaturi practice? Te invit să le împărtăşiţi într-un comentariu mai jos.

Ia în considerare şi ideea de a te înscrie la Newsletter-ul meu, pe partea dreaptă a acestei pagini. Emailurile mele ajung DOAR atunci când am conţinuturi minunate de împărtăşit cu tine 😉
Te salută amicul tău online,
Alin Macsim Business Marketing Specialist

Alin Macsim

Sunt un wordpress entusiast, un blogger căruia îi place să scrie despre creşterea personală şi în afaceri şi un mare iubitor de marketing în general. Mă găseşti pe Facebook, Twitter şi Google+. Promit să îţi accept prietenia.

Lasă un răspuns