idei pentru succes

Cum să ai Succes şi să Găseşti Acea Activitate Care Te Împlineşte

Ok, probabil am exagerat puţin cu titlul „Cum să ai Succes” fiindcă apare peste tot, scris cu litere mari pe toţi pereţii şi în toate cărţile de creştere personală. Dar, probabil că nu ţi-aş fi atras atenţia dacă nu aş fi formulat în acest fel titlul (în fond şi la urma urmei, acesta este un blog de marketing, nu?!)

În acest articol voi descrie trăsăturile ştiinţei din spatele succesului şi voi desena un Business Plan pe care să îl aplici oricând în viaţa ta.

Să ai succes depinde, înainte de toate, de determinarea şi de meritul tău. În ziua de azi, milioane de tineri visează să aibă succes. Câţi dintre voi nu şi l-au dorit niciodată?
Este vorba despre o emoţie umană şi corectă. Toţi vor să aibă posibilitatea de a avea propriul moment de glorie şi satisfacţie personală.

Problema este că în momentul în care îţi doreşti să ajungi la succes, trebuie să şi meriţi acest lucru, iar multă lume visează fără să aibă cea mai mică idee despre cum să îl obţină sau care sunt propriile capacităţi pe care să se bazeze pentru asta.

Povestea se repetă mereu, pentru a obţine ceva trebuie să dai în schimb altceva cu aceeaşi valoare. Pentru a avea succes într-o activitate, înainte de toate ai nevoie de o activitate (sau de o bună idee).

Până aici nu cred că am lăsat pe nimeni cu gura căscată, am spus doar lucruri banale pentru majoritatea, dar, de cele mai multe ori, să faci o alegere în legătură cu activitatea căreia să te dedici complet este mai dificil de zis decât de făcut.

Ţi s-a întâmplat vreodată să te temi de faptul că alegerea facultăţii în care ai studiat să nu fie la înălţimea obiectivelor tale în viaţă? Sau că meseria pe care vrei să o ai să nu fie sursă succesului la care visezi? Sau că la vârsta ta ai putea fi ajuns cu întârziere la multe lucruri faţă de toţi cei care te inspiră pe tine?

Ok, nu vreau să te demoralizez, dar să ştii ce anume vrei să faci cu viaţa ta este cel mai important lucru pentru a avea succes.

Dacă ai început să citeşti acest articol fără să ştii ce anume vrei să faci în viaţa ta, nu te demoraliza, vom descoperi împreună care este viitorul pe care vrei să îl ai.

Determinarea şi claritatea intenţiilor tale sunt tot ceea ce ai nevoie în viaţă. Să fii determinat nu înseamnă doar să ştii unde vrei să ajungi, dar şi dorinţa arzătoare de a reuşi să atingi acel obiectiv.

Cu acest articol vreau să clarific această dinamică şi să te ajut să înţelegi cât este de important să ştii pentru a lua decizii legate de propriul viitor.

Originalitatea şi pasiunea sunt bazele succesului

originalitateaGreşesc atunci când spun că toate persoanele de succes au fost originale şi au avut propriile capacităţi şi calităţi? Răspunsul este, cu siguranţă, „Nu, nu greşeşti!

Câţi dintre voi nu îl cunoaşteţi pe Napoleon Hill. În 1908 a început să studieze şi să intervieveze sute de persoane de succes pentru a descoperi ce anume au în plus faţă de lumea de rând. Concluzia cercetărilor sale, şi pe care a pus-o în cartea lui este „gândeşte şi îmbogăţeşte-te pe tine„, şi se referă la intensitatea pe care acele persoane o puneau în dorinţa de a atinge propriile obiective.

Un lucru de luat în seama este că obiectivele acestor persoane nu aveau legătură cu succesul în sine, ci cu cercetările, cu companiile şi cu proiectele legate de propriile pasiuni.

Cel mai important de înţeles este că niciuna dintre aceste persoane nu a studiat pentru a-şi lua o licenţă şi niciuna nu a lucrat pentru a-şi susţine economic familia ci au muncit pentru dragostea faţă de propriile pasiuni, pe care au ştiut să le transforme într-o meserie.

În 2007, psihologul Anders Ericsson a formulat legea celor 10 mii de ore, conform căreia oricine se va ocupa mai mult de 10 mii de ore de o activitate anume, va deveni un profesionist.

Acum, e evident că dacă activitatea ta coincide cu pasiunea ta, vei dedică mult mai mult timp acesteia, depăşind cele 10 mii de ore mult mai repede decât oricine vede propria activitate şi propria muncă ca pe o simplă…muncă.

Poţi scrie Business Plan-ul vieţii tale respectând două opţiuni

Prima este „Cercetarea pieţei”: dacă piaţa duce lipsă de ingineri, vei învăţa ingineria; dacă piaţa duce lipsă de medici, vei studia medicina, etc. În acest fel te vei ocupa de profesii care îţi vor garanta mereu un loc de muncă, dar nu vei fi întotdeauna atât de norocos încât să alegi propria pasiune ca şi viitoare meserie. În acest caz vei fi constrâns să îţi vezi propria muncă ca şi sursă de nefericire sau ca şi activitate fără stimuli şi fără ambiţii.

Aşa-zisa „Cercetarea pasiunilor”: în acest caz vei paria totul pe tine însuţi, pe ceea ce eşti şi pe ceea ce îţi doreşti cu orice preţ să fii. Aceasta este calea pasiunii, calea creşterii personale, a meritocraţiei şi a căutării succesului ca şi sursă de stimuli şi satisfacţie. În acest fel îţi vei dedica viaţa unui lucru pe care îţi doreşti să-l îmbunătăţeşti constant. Există şi persoane care nu cred că urmarea propriilor pasiuni te poate duce la succes, iar pe aceste persoane le sfătuiesc să renunţe din start la urmarea viselor: dacă nu eşti convins încă de la început şi dacă nu îţi doreşti cu orice preţ să îţi atingi obiectivele, nu vei reuşi niciodată să faci asta.

Bine-nţeles sunt şi acele persoane norocoase care reuşesc să suprapună propriile pasiuni cu cerinţele pieţei, dar dacă acest lucru nu se întâmplă şi în cazul tău, te invit să nu te dezamăgeşti, fiindcă înseamnă doar că va trebui munceşti puţin mai mult pentru a avea acelaşi rezultat.

Conform studiilor mai multor experţi, oamenii ating succesul profesional prin una din următoarele strategii:

Specializarea profesională: fiecare persoană dotată de o pasiune profundă pentru un subiect anume poate studia acest subiect pentru a se specializa în oricare din miile de derivaţii pe care le poate avea, şi poate descoperi lucruri pe care nimeni altcineva nu le-a gândit vreodată. Să devii expert într-o materie sau activitate anume este simbolul succesului profesional şi duce la îmbogăţirea persoanei în propriul domeniu.

Alianţa creierelor: conform teoriei lui Napoleon Hill, multe persoane au atins succesul fără cunoştinţe specifice sau aptitudini profesionale importante, dar cu ajutorul capacităţii de conducător şi a flerului personal. Aceştia sunt antreprenori moderni, care, dacă sunt dotaţi de competenţe manageriale, îţi pot asigura orice cunoştinţă sau aptitudine prin angajarea persoanelor potrivite şi experţilor din sector, formând o unică „alianţă de creiere”.

Dacă vrei să ai succes, este responsabilitatea ta să înţelegi care dintre cele două strategii ţi se potriveşte mai mult ţie şi aptitudinilor tale profesionale 😉

Ce trebuie să faci pentru a avea succes în viitor

drumul spre succes

De cele mai multe ori, problema stă în faptul că multe persoane nu ştiu ce să facă cu propria viaţă: ce anume să studieze, ce loc de muncă să îşi caute, ce pasiuni au. Unul dintre sfaturile pe care vreau să ţi le dau este să încetezi să asculţi care sunt cerinţele pieţei într-un anumit moment şi să te gândeşti la care au fost cele mai importante pasiuni care te-au făcut să te simţi competitiv.

Succesul personal este rezultatul contribuţiei pe care o dăm societăţii şi planetei, nu competiţiei pe care o trăim cu restul comunităţii: doar prin propria contribuţie creezi şi împărtăşeşti valoare.

O altă problemă este numărul mare de interese care apar în viaţa noastră, distrăgându-ne atenţia asupra multor activităţi în loc să ne permită să o păstrăm pe un singur obiectiv. Vom înţelege împreună cum să transformăm acest lucru într-un avantaj important.

Cheia succesului şi a unei vieţi profesionale stimulante este aceea de a aduce propria contribuţie societăţii şi crearea de valoare pentru restul colectivităţii, astfel încât să devii un expert naţional sau mondial în ceea ce faci.

Oricum ar fi, să devii un expert mondial cere foarte multă muncă, studiu, efort şi dăruire. Nu contează cât de inteligent eşti, ai nevoie oricum de mult timp şi rişti să ajungi la succes doar în ultima parte a vieţii tale.

Dacă ai mai multe pasiuni sau competenţe ai mai multe avantaje: dacă eşti pasionat de programare şi de marketing, nu încerca să devii cel mai bun programator şi cel mai bun expert în marketing, mai bine încearcă să devii un bun expert în marketing care ştie să programeze.

Este incredibil cum combinaţia din mai multe competenţe ne poate transforma în profesionişti unici şi necesari, fără să devenim experţi specializaţi într-un singur sector.

Încearcă să combini două dintre cele mai bune calităţi pe care le ai pentru a crea o intersecţie de competenţe profesionale de valoare. Acest lucru te va transformă într-o figură interesantă pentru piaţa muncii şi îţi va creşte posibilităţile de succes.

Acum te las pe tine să îţi spui părerea într-un comentariu.

Te salută amicul tău online,
Alin Macsim Business Marketing Specialist

Alin Macsim

Sunt un wordpress entusiast, un blogger căruia îi place să scrie despre creşterea personală şi în afaceri şi un mare iubitor de marketing în general. Mă găseşti pe Facebook, Twitter şi Google+. Promit să îţi accept prietenia.

2 thoughts to “Cum să ai Succes şi să Găseşti Acea Activitate Care Te Împlineşte”

Lasă un răspuns