Cum sa creezi un blog wordpress in 5 minute

Creează acum un blog: Ghid complet

Mulţi dintre vizitatorii mei ajung pe acest blog căutând „cum să creezi un blog wordpress” pe motoarele de căutare. De aceea m-am simţit obligat să realizez un ghid complet în care să citez cele mai bune resurse.

Acest manual conţine noţiuni pentru realizarea şi administrarea unui blog WordPress, de la A la Z. Poţi alege dacă să îl citeşti în întregime, să îl salvezi în bookmarks pentru a-l studia ulterior sau să arunci un ochi doar la părţile care te interesează cu adevărat.

Vrei un exemplu? Dacă singurul lucru care te interesează este să creezi un blog wordpress, atunci al doilea capitol va fi mai mult decât suficient.

>> Nu mă interesează această introducere. Arată-mi direct cum se creează blog-ul wordpress –>

Îţi cer doar o mică favoare

Pentru un blogger ca mine, să scrii astfel de ghiduri este sursă de pasiune şi satisfacţie. Asta nu înseamnă că în spatele acestui proces nu există niciun efort. Dacă consideri acest ghid interesant sau util, îmi poţi face o favoare împărtăşindu-l cu amicii tăi. În acest fel vei împărtăşi utilitatea blogului şi mă vei susţine.
Te rog să apeşi pe butonul de tweet. Mulţumesc.


#1 De ce să creezi un blog şi de ce să alegi wordpress

blog wordpress

Într-un articol scris cu ceva timp în urmă ţi-am povestit de ce e important să deschizi un blog şi să îţi creezi o prezenţă online.

Dacă eşti un scriitor, un medic, un designer sau doar o persoană care vrea să îşi împărtăşească propriile păreri,un blog personal este soluţia cea mai bună, capabilă să îţi dăruiască emoţii şi satisfacţii.

Dacă ai ajuns aici căutând „cum să creezi un blog wordpress” pe Google, înseamnă că te interesează să povesteşti pasiunile tale şi celorlalţi, împărtăşindu-ţi cunoştinţele şi prezentându-te ca expert.

În ziua de azi, pentru a crea şi întreţine un blog, nu ai nevoie de competenţe speciale. Aşa cum vei descoperi la punctul 2, poţi deschide un blog în câteva minute.

Platforma WordPress reprezintă cea mai bună soluţie pentru crearea blogului:

  • WordPress este utilizat de mai mult de 30% dintre cele mai importante site-uri din lume
  • WordPress este utilizat de 40% din site-urile noi
  • WordPress este cel mai faimos CMS pe care îl poţi găsi online
  • Există din 2003

#2 Crearea unui blog cu wordpress şi namebox în 5 minute

cum sa devii blogger

În primul capitol vei găsi întreaga procedură, explicată pas după pas prin imagini, care îţi va permite să creezi un blog cu wordpress, un serviciu de hosting şi domeniul ales de tine.

Să creezi un blog wordpress nu a fost niciodată atât de simplu. Vizitează acum prima parte a ghidului:

>> Capitolul 2 – Cum să creezi un blog wordpress în 5 minute

#3 Personalizarea layout-ului: alege grafica

Teme si template wordpress

Să creezi un blog wordpress nu e de-ajuns. Trebuie să faci astfel încât blogul tău să fie unic şi atrăgător.

Vreau să îţi amintesc că un design bine făcut şi utilizarea imaginilor captivante stimulează vederea şi memoria mai mult decât orice.

Creează un blog wordpress şi alege un template extraordinar asigurând un impact pe măsură asupra vizitatorilor care ajung prima dată pe blogul tău.

Temele sau template-urile sunt exact acelaşi lucru şi odată instalate dau viaţă graficii blogului tău.

WordPress pune la dispoziţie propria temă standard, dar poţi găsi o mulţime de template-uri pe themeforest.

Există şi multe teme gratuite, dar mult mai puţin profesionale şi atrăgătoare pe care le poţi găsi pe http://wordpress.org/themes

#4 Crearea blogului wordpress: instalarea template-ului

instalare wordpress

După ce ai descărcat template-ul, trebuie să îl instalezi. Instalarea unui template este foarte simplă şi bine explicată aici:

>> Instalează o temă/un template pe wordpress –>

Trebuie să îţi dau un sfat: atunci când cumperi şi instalezi un template complicat şi cu multe funcţii, se întâmplă des ca rezultatul final să nu fie la fel ca şi în demo pe care l-ai văzut înainte de a cumpăra tema.

Când se întâmplă asta, te invit să citeşti instrucţiunile temei, care sunt conţinute întotdeauna în folderul acesteia. Urmând instrucţiunile, aproape întotdeauna vei reuşi să atingi rezultatul grafic dorit.

5# Crearea blogului wordpress: publicarea unui articol

cum sa scrii pe blog

Articolele sunt sufletul blogului tău, au capacitatea de a povesti ceea ce gândeşti, de a descrie ce fel de persoană eşti, cu propriile tale cuvinte. Să scrii un articol înseamnă să redactezi o mică piesă din blogul tău. Nu are sens să creezi un blog wordpress dacă apoi nu publici nimic.

Articolele tale trebuie să fie oglinda blogului tău. De ce îţi doreai să deschizi un blog wordpress? Care este subiectul central al blogului tău? În sfârşit ai ocazia să îţi exprimi competenţele şi gândurile în legătură cu subiectele pe care le preferi.

Să scrii un articol pe wordpress este un lucru foarte simplu. În acest capitol îţi voi arăta această procedură în mici detalii:

>> Capitolul 5 – Redactarea unui articol cu WordPress

#6 Crearea blogului wordpress: articole, pagini sau categorii?

cum sa scrii articol wordpress

Imediat ce ai creat blogul ai putea avea dificultăţi în a distinge diferitele instrumente pe care le ai la dispoziţie. Odată intrat în panoul de administrare (www.domeniultau.ro/wp-admin/) poţi crea atât articole cât şi pagini şi categorii. Pentru a fi mai clar:

Articolele
Articolele sunt postările tale. Sunt separate în categorii astfel încât să poţi dedică o categorie fiecărui subiect abordat. Poţi atribui un articol unei categorii în acelaşi moment în care îl scrii, pe pagina editorului de text din WordPress.

Paginile
Paginile au o funcţie diferită. Ele culeg doar conţinuturi statice, destinate să dureze mai mult în timp. Un exemplu clasic este pagina About, unde te descrii pe tine însuţi, sau pagina Servicii unde oferi competenţele tale profesionale.

#7 Crearea blogului wordpress: ce sunt şi cum se instalează pluginurile

plugin wordpress pentru orice functiePluginurile sunt una dinte cele mai bune resurse puse la dispoziţie de wordpress. Nu sunt altceva decât „extensii” care îmbunătăţesc, integrează şi adaugă funcţii la blogul tău. Crearea unui blog este ceva foarte simplu, dar şi îmbunătăţirea acestuia este la fel de simplă!

Pentru asta îţi recomand un ghid complet:

>> Ce sunt şi cum se instalează pluginurile wordpress –>

#8 Crearea blogului wordpress: ce este SEO

SEO înseamnă Search Engine Optimization, adică optimizarea blogului tău pentru motoarele de căutare.

SEO wordpress

Îţi explic conceptul printr-un exemplu:
Să presupunem că tu scrii un articol cu titlul „Cum se creează un blog WordPress”. Pui suflet în ceea ce faci, iar ca rezultat ai un articol scris în cel mai bun mod, plin de detalii tehnice şi sfaturi practice.

Bucuros de ceea ce ai realizat, cauţi pe Google „Cum se creează un blog WordPress” convins că vei găsi articolul tău printre primele rezultate de căutare. Din păcate nu apare şi nu apare nici în a doua sau a treia pagină a rezultatelor. Cum este posibil ca cele mai proaste articole să fie printre primele rezultate şi al tău nici măcar să nu apară?

Acest lucru este datorat indexării blogului tău. Indexarea blogului indică eficienţa poziţionării în motoarele de căutare.

Procesul SEO nu este unul foarte simplu, dar dacă este bine făcut poate aduce cu sine multe satisfacţii. Să presupunem că 1000 de persoane caută în fiecare lună „Cum se creează un blog WordPress” pe Google. Bine-nţeles că dacă tu ai fi printre primele rezultate, ai avea un număr mare de vizitatori pe blog, care provin de pe motorul de căutare.

Să ai multe articole indexate bine înseamnă mult trafic direct pe site-ul tău şi un blog foarte cunoscut.

Un ghid complet îl poţi citi aici:

>> Ce este SEO, optimizarea pentru motoarele de căutare –>

#9 Crearea blogului wordpress: cum se face SEO

Aşa cum îţi spuneam, SEO nu este ceva foarte simplu. La începutul carierei tale online va trebui să faci multă practică.

Dacă vrei să creezi un blog wordpress de succes, e important să înţelegi dinamica din spatele lui.

Să faci SEO presupune multe tehnici şi strategii diferite. Ca să îţi dau un exemplu, unul dintre cele mai vechi detalii este acela de a repeta în articol acea frază sau acele cuvinte cheie pentru care ar trebui să fie găsit articolul în motoarele de căutare.

Cred că acum ai înţeles de ce în acest articol apare peste tot expresia „Crearea blogului WordPress” 😉

Să ne întoarcem la subiect, poţi consulta următoarele resurse pentru a înţelege mai bine tot ceea ce se găseşte în spatele SEO:

>> Capitolul 9 – Introducerea practică la SEO

În acest articol îţi povestesc care este cea mai bună procedură pentru dezvoltarea SEO pe blogul tău. Dacă anumite lucruri nu ţi-au fost clare sau nu ai înţeles anumiţi termeni, caută pe Google!

>> Capitolul 9 – Setarea şi configurarea pluginului SEO by Yoast pe blogul tău

Ai descoperit în acest capitol cum poate un simplu plugin gratuit de wordpress să îmbunătăţească performanţele SEO ale blogului tău. Ţi-am redat astfel ghidul definitiv la instalarea şi configurarea pluginului SEO by Yoast pe blogul tău.

>> Capitolul 9 – Utilizarea pluginului SEO by Yoast odată instalat

Crearea blogului wordpress şi obţinerea multor vizite de pe motoarele de căutare va fi mult mai simplă dacă vei învăţa să utilizezi corect SEO by Yoast în timpul redactării articolelor tale. Acesta este un bun ghid pentru utilizarea lui.

#10 Crearea blogului wordpress: conţinuturi extra

Crearea blogului worpress poate fi simplă sau dificilă în funcţie de complexitatea blogului pe care vrei să îl realizezi. Dacă dorinţa ta este să creezi un blog personal, poţi atinge foarte uşor acest obiectiv. Dacă vrei să realizezi un adevărat magazin online, va trebui să studiezi puţin mai mult.

Să înveţi să utilizezi un blog nu cere competenţe tehnice sau de programare, tot ceea ce ai nevoie este un mic efort şi pasiune. Încearcă să vezi acest nou hobby din această perspectivă, studiază mecanismul, fii fericit de succesele tale, iar în momentele de dificultate concentrează-te ca şi cum ar fi vorba de o partidă de şah.

Pe rango.ro vei găsi multe articole din care să înveţi să utilizezi blogul şi să îţi atingi scopurile.

Va sosi şi momentul în care va trebui să înfrunţi anumite dificultăţi. În acest caz te sfătuiesc să te întorci din nou pe Google şi să scrii cuvintele cheie relative întrebărilor tale. Google are mereu răspunsul pentru toate, iar noi bloggerii suntem mereu pregătiţi să susţinem comunitatea scriind articole şi ghiduri pe diferite teme.

Tot ce îmi rămâne de făcut este să îţi urez mult noroc.
Te salută amicul tău online,

Alin Macsim Business Marketing Specialist

Post Scriptum: share this post

Alin Macsim

Sunt un wordpress entusiast, un blogger căruia îi place să scrie despre creşterea personală şi în afaceri şi un mare iubitor de marketing în general. Mă găseşti pe Facebook, Twitter şi Google+. Promit să îţi accept prietenia.

Lasă un răspuns